Aktywność fizyczna poprawia jakość połączeń między neuronami i chroni przed alzheimerem

19 stycznia 2022, 09:15

Gdy starsi ludzie pozostają fizycznie aktywni, w ich mózgach znajduje się więcej protein tworzących połączenia pomiędzy neuronami. Dzięki temu, zachowują tez sprawność umysłową. Zwiększoną ilość wspomnianych białek zaobserwowano podczas autopsji nawet w mózgach osób, które były pełne toksycznych protein powiązanych z chorobą Alzheimera i innymi chorobami neurodegeneracyjnymi.



Zaszycie alkoholowe ‒ prosty sposób na zachowanie długotrwałej abstynencji

28 marca 2023, 17:33

Zaszycie alkoholowe zdecydowanie nie jest metodą nową czy innowacyjną. Rozwiązanie to jest znane medycynie od niemal 70 lat. Nie oznacza to jednak, że zaszycie alkoholowe jest zabiegiem, który odszedł do lamusa. Pomimo kontrowersji, wciąż wspomaga leczenie choroby alkoholowej. W dzisiejszym artykule przyglądamy się bliżej wszywce alkoholowej ‒ jej działaniu i skuteczności. Podpowiadamy również, gdzie bezpiecznie wykonać zabieg zaszycia alkoholowego w Warszawie.


Kawa obniża ryzyko cukrzycy typu 2.

1 grudnia 2006, 11:28

Jeśli w przypadku danej osoby istnieje ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2., lepiej, by zaczynała swój dzień od kawy niż od słodzonego soku.


Truskawki po zerwaniu

Alkohol plus owoce to więcej antyutleniaczy

20 kwietnia 2007, 07:55

Alkoholowe koktajle owocowe są nie tylko smaczne i kojarzą się z dobrą zabawą. Okazuje się, że można je także zaliczyć w poczet zdrowych produktów. Etanol wzmacnia bowiem działanie przeciwutleniaczy truskawek i jeżyn.


Ukoić kierowcę

19 stycznia 2008, 21:58

Pojazdy poruszające się po naszych drogach są coraz nowocześniejsze i bezpieczniejsze. Jednak zdarzają się sytuacje, w których nie wystarczają nawet najlepsze poduszki powietrzne, ani kontrolowane strefy zgniotu. Dlatego niemieccy naukowcy z Technical University of Berlin zabrali się za pracę nad samochodem, który umożliwi ograniczenie liczby wypadków przez poprawę komfortu psychicznego kierowcy.


Serotonina nie tylko dla dobrego nastroju

5 czerwca 2008, 19:57

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego niektórzy z nas są w stanie zachować smukłą linię nawet wtedy, gdy jedzą bez porównania więcej od innych? Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco również zadali sobie to pytanie i poszukali na nie odpowiedzi...


Zalali robaka... dla dobra nauki!

25 października 2008, 22:59

Naukowcy z miasta Beatlesów postanowili zalać robaka, czyli... zbadać tolerancję nicieni na alkohol. Ich badania pozwolą na poszerzenie naszej wiedzy o możliwych przyczynach alkoholizmu u ludzi.


Kolorowy optymizm

22 stycznia 2009, 11:05

Czemu kobiety tak lubią się malować, a w dodatku robią to od stuleci? Uprzedzając odpowiedź złośliwych, nie dlatego, że są brzydkie. Japońscy naukowcy zauważyli, że najważniejszymi elementami utrwalającym to zachowanie są przewidywany przypływ optymizmu i sam przyjemny moment oczekiwania. Wg doktora Kena Mogi, natura (lub kultura) wyposażyła panie w dwa odrębne mechanizmy poznawcze, odpowiadające za postrzeganie twarzy nieumalowanej i z make-upem.


Pole pszenicy

Genetyczna pamięć o temperaturze

28 kwietnia 2009, 23:48

Zjawisko "wykrywania" zimy przez nasiona niektórych roślin pozostawało przez długi czas zagadką. Teraz, dzięki naukowcom z australijskiego instytutu CSIRO, poznaliśmy niektóre szczegóły tego tajemniczego procesu.


© daaynoslicencja: Creative Commons

Starzeje się, bo nie woła o pomoc

29 sierpnia 2009, 11:40

Od wielu lat uważano, że starzenie się skóry jest w znacznym stopniu procesem o podłożu immunologicznym. Z najnowszych badań wynika jednak, że choć przyczyną tego procesu rzeczywiście jest osłabienie odporności, mechanizm tego zjawiska jest zupełnie inny, niż dotychczas sądzono.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy